May 30

Veel brommers en scooters zijn uitgerust met een 2-takt motor. Auto's worden echter meestal aangedreven door een 4-takt motor. Tussen deze twee soorten schijven, is er een groot verschil. Dit kan echter gemakkelijk te verklaren.


Het verschil tussen de 2-takt en 4-takt motor


De cilinderkop van een 4-takt motorU kunt ook zelf worden gevraagd wat het verschil tussen een 2-takt en 4-takt motor. Elk van deze twee soorten aandrijving heeft voor- en nadelen. De techniek is eenvoudig te begrijpen en kan goed worden verklaard.

De werking van een 4-takt motor

In een 4-takt motor van de zuigers op en neer bewegen in de cilinders. Hier is er geen verschil met een 2-takt motor. In de cilinderkop in- en uitlaatkleppen zijn gevestigd. De kleppen worden geopend door de nokkenas en de tuimelaars. Gesloten ze zijn sterk drukveren.

  • In de eerste cyclus, de zogenaamde inlaatslag, beweegt de zuiger in de cilinder naar beneden. De inlaatklep is open tijdens dit proces. Door de onderdruk in de verbrandingskamer van de cilinder, wordt het brandstof-luchtmengsel gezogen.
  • Wanneer de zuiger zijn onderste positie bereikt, wordt de inlaatklep gesloten. De zuiger beweegt op en comprimeert het mengsel. Deze klok heet verdichting of compressieslag.
  • Kort voor de zuiger zijn hoogste stand heeft bereikt, wordt geproduceerd in de elektroden van de bougie, een vonk die het mengsel ontbrandt. Door de verbranding druk, wordt de zuiger naar beneden duwde terug. Aangezien in deze cyclus, het eigenlijke werk van de motor wordt verkregen, wordt deze klok genoemd beroerte.
  • In de laatste slag, de zuiger weer beweegt. Dit opent de uitlaatklep en de rookgassen worden gedwongen door het uitlaatspruitstuk en de uitlaat naar buiten. Deze klok heet de uitlaatslag.

Voor de 2-takt motor is er een verschil

  • Een 2-takt motor heeft geen kleppen, maar sleuven in de cilinder. Dat is het grote verschil met een 4-takt motor.
  • De inname en beroerte worden samengevoegd. Hetzelfde geldt voor de druk en de uitlaatslag.
  • Wanneer de ontsteking van het brandstof-luchtmengsel in de cilinder, wordt de zuiger ingedrukt. Tegelijkertijd een nieuw mengsel wordt gezogen.
  • Wanneer de zuiger naar boven beweegt, wordt het mengsel samengedrukt en gelijktijdig uitgeblazen de uitlaat.

Als 2-takt motor heeft geen kleppen en klepregeling is zeer compact en licht. Het verschil met een 4-takt motor, is ook het feit dat de brandstof niet zo efficiënt verbrandt. Dit heeft ook een impact op het brandstofverbruik.

Tags: auto, motor, verschil bediening, 2-takt motor, motortechnologie

Gerelateerde Artikelen aan Het verschil tussen de 2-takt en 4-takt motor

Tags

© 2019 seandara.com Contact | Privacy | Voorwaarden & voorwaarden